Hun Ontfermer zal ze leiden
Jesaja 49: 10

Het laatste bericht uit Ghana van Floor


Hallo allemaal,

 

Als u dit leest dan ben ik alweer in Nederland. Wat zijn die maanden om gevlogen. Een ervaring voor het leven!! Wat heb ik veel gezien, gedaan en geleerd. Ik heb op verschillende afdelingen in het ziekenhuis gewerkt en in de kliniek, en veel dingen meegemaakt. Veel positieve maar ook minder positieve en ingrijpende ervaringen op gedaan.

 

De zorg in Ghana is vele malen minder ontwikkeld dan in de westerse landen, daardoor moeten er soms heftige keuzes gemaakt worden om patiënten wel of niet te behandelen. Het lijkt soms een pijnlijke afweging van kosten en baten. Het is ingrijpend om te zien dat soms zelfs relatief eenvoudige behandelingen niet betaald kunnen worden door familie. In Ghana vinden ze het heel vanzelfsprekend dat iedereen elkaar helpt, dat is indrukwekkend. Onvoorwaardelijk staat men hier voor elkaar klaar.

 

Met een paar andere meiden hebben we in de kerstvakantie gereisd, we zijn toen ook in een gastenverblijf geweest in Nkoranza, (Brong Ahafo Region). Daar is een unieke leefgemeenschap voor in de steek gelaten kinderen en jongvolwassenen met een verstandelijke of een meervoudige beperking, afkomstig uit heel Ghana. Peace of Christ (PCC) Hand in Hand Dat is een ontzettend mooie organisatie wat ook georganiseerd is. Ze bieden daar op zo’n indrukwekkende manier hulp. Deze mooie leefgemeenschap heb ik ook een bedrag overgemaakt. Daar zijn ze heel blij mee en enorm mee geholpen.

 

 

De school die vlak bij ons vaste verblijfadres was in Okyereko is erg warm en donker. In de vorige Kerkklok stonden daar ook foto’s van. Dit schooltje heeft ook een donatie gekregen. Op dit moment zijn ze een muur aan het uitbreken en die wordt vervangen door een ijzeren constructie zodat er meer frisse lucht en licht binnenkomt, een hele verbetering. Ook heb ik nog wat schoolmaterialen aangeschaft waar behoefte aan was. De organisatie Blessed Home  waar we de gehele stageperiode hebben gewoond met z’n zessen heb ik een geldbedrag overgemaakt en daarvan hebben ze onder andere de kapotte kookplaat vervangen, en een tv voor de moeders en kinderen aangeschaft.

 

Deze stageperiode heb ik zo ontzettend veel geleerd. Wat leven we in Nederland toch in luxe. Dat is hier zo anders, eenvoud is het kenmerk van hier. Ook in het ziekenhuis: een grote navulbare roestige zuurstoffles in de kamer en een colaflesje aan het voeteneind van een babybedje werken bijvoorbeeld ook prima.

 

Deze dagen ben ik nog bezig met schoolverslagen en geniet buiten op de veranda nog even van het warme weer. Donderdag de 25ste vliegen we weer naar Nederland. Het is fijn om straks iedereen waar ik van hou weer te zien en te knuffelen, maar ik ga het hier toch ook wel missen denk ik. Grappig om te bedenken dat het in het begin net andersom was.

 

Ik wil iedereen nogmaals heel erg bedanken voor de financiële steun maar ook zeker voor al het gebed en het meeleven, ook dat heeft me heel veel gedaan.

 

Heel veel dank en liefs,

Floor Huiskamp.

 


Kerkgebouw
Hervormde Gemeente Veessen
Kerkstraat 19
8194 LT Veessen
De Boerbrink
De Boerbrink
Kerkstraat 19a
8194 LT Veessen
Overige gegevens
ANBI »
Adressen »
Colofon »